Onafhankelijkheid Suriname door astrologen bepaald?

Een opmerkelijk bericht in de NRC van 28 november over Suriname: “Astrologen bepaalden datum onafhankelijkheid”, zo luidde de kop. Dat schrijft Leids historicus Peter Meel in zijn biografie over wijlen premier Henck Arron: “Man van het moment”. Maar de uitleg die hij vervolgens geeft is alles behalve astrologisch. Opnieuw wreekt het zich dan dat veel mensen zo weinig weten van wat een astroloog werkelijk doet.
De krant schrijft dat de Rozenkruisers Arron benaderden om langs astrologische weg een datum te bepalen. Ze kwamen uit op 25 november omdat “het element 25 een belangrijke rol speelt”. Dat is nu precies iets wat een astroloog niet doet. Wij werken met hemelkaarten, getrouwe afspiegelingen van de posities van de Zon, de Maan en de planeten aan de hemel, en interpreteren dat beeld. Getallen spelen daarin geen enkele rol. De aangehaalde uitspraak is dus niet astrologisch.
Als ik naar de gekozen datum kijk, 25 november 1975 om precies middernacht voor Paramaribo, dan zou ik in elk geval een andere datum en ander tijdstip hebben gekozen. In deze horoscoop staan Maan en Saturnus net boven de horizon, een plek waarvan elke astroloog weet dat het erg moeilijk is om tot een goede vorm te komen. Saturnus is de planeet die het vermogen tot structureren aangeeft, en in positieve zin een betrouwbare en serieuze betekenis heeft. De positie die hij nu inneemt (voor astrologen in het 12e huis) houdt het gevaar van een wankele basis in, een basis die makkelijk ondermijnd wordt. Het 12e huis is bovendien een huis dat te maken heeft met wat zich achter de schermen en in verborgenheid afspeelt. Zo zijn er nog een paar punten in de horoscoop die met een andere datum en een ander tijdstip veel beter hadden gestaan, en voor een betere start hadden kunnen zorgen.
Elke planeet draagt een eigen, afgebakende betekenis, én krijgt er afhankelijk van het tijdstip nog een specifieke betekenis bij (voor de astrologen onder ons: hij is ook heerser van een huis). In de staatshoroscoop van Suriname heeft Saturnus ook met werk te maken, en zijn positie in het 12e huis geeft een groot aanvangsgevaar van werkeloosheid. Dat was dan ook precies een aanleiding voor de staatsgreep die Bouterse op 25 februari 1980 pleegde. Voor Arron een bewijs dat de ‘astrologen’ gelijk hadden: 25 februari was immers ook het getal 25. Nee, zo werken astrologen dus niet. Het lijkt meer op numerologie dan op astrologie. En u begrijpt het vast wel: een echte astroloog zou de voorkeur hebben gegeven aan een andere datum en/of ander tijdstip.

 

Suriname